dissabte, 25 de desembre del 2010

Nadala família Rom Mas

Avui és Nadal, aquest any no hem fet una nadala en paper, però ahir vaig fer un dibuix i l'Eulàlia va triar un text. Aquesta és la nostra nadala familiar, un gest d'afecte, un símbol per recordar el valor d'un naixement, una interpretació icònica de les paraules d'un text escrit amb devoció i saviesa, una tradició que es trasmet de pares a fills. I la volem compartir amb tots vosaltres recordant el meu pare Joaquim.

Alceu els ulls al cel
i mireu qui ha creat l’estol dels astres,
qui els fa sortir, d’un a un,
i els crida cadascun pel seu nom.

Is. 40, 26

divendres, 24 de desembre del 2010

Comiat de Joaquim Rom Cleves


El 17 de desembre de 2010 vam acomiadar el meu pare, moltes persones m'han demanat el text del panegíric que vaig fer al final de la cerimonia en el tanatori de Les Corts, potser val la pena penjar-lo en aquest blog per recordar-lo en aquests dies de Nadal.

Bon dia, benvinguts i gràcies per acompanyar-nos.

Em dic Josep Rom i la meva família m’ha demanat que digui alguna cosa sobre el nostre pare.
Habitualment, d’això s’en diu fer un panegíric. Un discurs per elogiar una persona o l’oració funerària d’un noble o un emperador i el nostre pare era el nostre rei.

Un panegíric és un discurs en tres parts: l’exordi, per justificar el discurs (cosa que estic fent ara mateix); la demostració, per relatar les virtuts del pare; i l’epíleg, per tancar de forma brillant i emotiva aquest acte.

Doncs bé, a en Joaquim Rom li agradaven molt els discursos, i si hagués pogut, ara fora ell qui presidiria aquesta cerimònia. Bé, no exactamente, el meu pare hauria preferit saludar-vos un a un, repartir targetes i compartir copes de cava. En Joaquim era el rei de la festa, un amic d’una sociabilitat infinita, un marit disposat a sortir a sopar cada nit, un pare preparat per dirigir l’Ampa de l’escola, organitzar la setmana d’esquí, les festes d’aniversari i tota mena de cel·lebracions.
Però, per sobre de tot, el tret més característic del meu pare era la necessitat d’aventura.